کلینیک دندانپزشکی کیانیان, ایمپلنت دندان
11
آگوست

دندانپزشک خوب یا مواد دندانپزشکی خوب؟

اگر کمی ذهن تان را مرور بکنید حتما به یکی از دوستان یا آشنایان برخورد کرده اید که از شما برای معرفی یک دندانپزشک برای ترمیم یا سایر درمان های دندانپزشکی پرسیده باشد. همیشه یکی از مهمترین معیارها برای انتخاب یا توصیه دندانپزشک یا یک مرکز درمانی کیفیت تجهیزات و مواد مصرفی آنجا بوده است…

 

مواد دندانپزشکی خوب کدام است؟
یکی از مهمترین مسایلی که درتمام کشورهای پیشرفته قوانین سفت وسختی بر آن حاکم است موادی است که قرار است در خدمات پزشکی و دندانپزشکی مورد استفاده قرار گیرد. این قوانین شامل تولید کننده ها، توزیع کننده ها و مصرف کننده ها می شود. بعبارتی مقرراتی برای تولید یک محصول وجود دارد تا این محصول در مصرف بالینی حداقل اثرات مضر یا عوارض جانبی را بهمراه داشته باشد.

معمولا در فرآیند تولید یک ماده درمانی ابتدا آزمایشات آزمایشگاهی و حیوانی متعددی انجام می شود و سپس تست بالینی آن عمدتا در کشورهای عقب افتاده انجام می شود تا مجوز مصرف یک محصول در یک کشور صادر شود. پس از تولید صحیح این محصول، مراقبت های لازم در چرخه توزیع گام بعدی کنترل آن است. بنحوی که امکان خارج شدن محصول از این چرخه یا وارد شدن محصولات تقلبی به این چرخه به حداقل برسد. نمایندگان فروش هم تحت قوانین خاص وتعهد های خاص اقدام به فروش محصول می نمایند. بطور مثال ممکن است بعضی از مواد درمانی را ملزم به فروش به متخصص خاصی بنمایند. بعنوان مثال در آمریکا فروش یک وسیله ارتودنسی فقط به متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست مجاز است و فروش آن به یک دندانپزشک عمومی منع قانونی دارد.  با این توصیف و با درک این نکته که هیچکدام از زنجیره های فوق در کشور ما به درستی رعایت و کنترل نمی شود ملاحظات قوی تری از طرف مردم می طلبد تا با افزایش آگاهی عمومی و همینطور  بالا بردن سطح مطالبات عمومی قدمی به سوی بهبود اوضاع برداشته شود.

دندانپزشک خوب کدام است؟
در ارتباط با خصوصیات یک دندانپزشک خوب معیارهای متعددی وجود دارد که در سایر مقاله ها به آن اشاره کرده و می کنم. در بحث مواد، یکی از وظایف ذاتی یک دندانپزشک خوب این است که اولا تمام مواد دندانپزشکی مصرفی خود را به درستی بشناسد و پیشرفت ها واصلاحاتی که هرماده درمانی در طی سالها پیدا می کنند را دنبال نماید و و سپس با آگاهی از نقاط ضعف یا قوت هر ماده نسبت به خرید آن اقدام و برای بیماران مصرف نماید. وی همچنین بایستی سلامتی بیمار را در اولویت اقدامات درمانی خود قرار دهد و نسبت به تهیه مواد مورد نیاز خود از مراکز فروش معتبر حساسیت داشته باشد تا خطر استفاده از وسایل نامعتبر یا تقلبی کاهش یابد. اگر دندانپزشکی در مرکزی فعالیت می نماید که تهیه مواد بعهده او نیست مسئولین خرید را توجیه و در برابر استفاده از موادی که به صلاح بیمار نمی داند مقاومت نماید.

بالاخره دندانپزشک خوب یا موادخوب؟
حتما بیشتر شما فکر می کنید که هر دو شرط برای درمان موفق دندانپزشکی ضروری هستند. من کاملا با شما هم عقیده نیستم. یکی از مهمترین اقدامات و فرهنگ سازی که در جامعه می توانیم داشته باشیم این است که همیشه به پاکت حاوی محصول نگاهی بیندازیم. اگر برای استفاده از مواد غذایی روزمره  و نگرانی از چاقی و سایر مواد حساسیت زا و غیره نیازمند توجه به مواد تشکیل دهنده آن ماده غذایی است چرا در مصرف داروها و مواد درمانی اینگونه عمل نکنیم و هر گونه شک وشبهه را محترمانه با دندانپزشک در میان نگذاریم. محل تولید محصول، تاریخ تولید و تاریخ انقضا، تائیدیه های معتبر علمی داخلی یا خارجی و اینکه آیا این محصول بطور قانونی  و با طی مراحل مقررات سازمان غذا و دارو وارد کشور شده است یا بطور قاچاق از نکات مهمی هستند که بایستی به آنها توجه نمود. در مراکز دندانپزشکی  معمولا از محصولات خوب و قابل تاییدی استفاده می شود ولی متاسفانه افراد سودجو در همه قشرها وجود دارند بنابراین اگر جایی به شک یا تردیدی برخوردیم این حق مسلم خود را برای آگاهی از نوع ماده ای که برای ما استفاده ی شود را نادیده نگیریم. با ایجاد این فرهنگ کم کم می توانیم به سمتی برویم که عرصه  را بر استفاده کنندگان محدود وسایل نامرغوب تنگ نماییم.